Varumärke, ökad lönsamhet & hållbara val
Att välja oss som förpackningspartner ska i sig vara ett hållbart val för våra kunder. Hållbarhet präglar hela vår verksamhet från att hjälpa kund till rätt beslut, val av produktioner och att ha transparens.
Vi tar ansvar och agerar.
“Vi arbetar aktivt för att reducera våra utsläpp och nå Nettonoll i den egna verksamheten till 2030.”
Frida Sidnäs
Hållbarhetschef, Econopack
Green actions
Econopack har bestämt sig för att satsa helhjärtat på en hållbar framtid – i närtid. Att välja oss som förpackningspartner ska i sig vara ett hållbart val för våra kunder. Hållbarhet präglar hela vår verksamhet från att hjälpa kund, val av leverantörer och att ha transparens. Vi vågar ta ansvar och agerar på flera sätt.
På Econopack är vi fast beslutna om att nå nettonollutsläpp i vår egen verksamhet senast 2030 och i hela vår värdekedja till 2050.
Vad betyder NettoNoll?
Nettonoll syftar till att vi aktivt agerar för att reducera våra egna och våra kunders utsläpp. Målet är att inte bidra till den globala uppvärmningen och att nå Parisavtalet där en global uppvärmning inte överstiger 1,5 grader. Detta mål är centralt i vårt hållbarhetsarbete och följer FN:s globala mål i Agenda 2030 & Parisavtalet.
Vår strategi
Genom att minimera användning av material, öka återvinning, återanvändningsbart och optimera våra processer arbetar vi aktivt för att reducera vårt och våra kunders klimatavtryck.
Tillsammans mot framtiden
Vi strävar efter att vara en del av förändringen mot en grönare framtid. Tillsammans kan vi skapa meningsfull och hållbar påverkan – både nu och i framtiden.
Vi vill säkerställa att våra produkter tillverkas hållbart! Detta gör vi genom en varumärkeslicens från FSC® (FSC-N004420), som är en kvalitetsstämpel.
Om FSC
FSC är en av branschens främsta och viktigaste kvalitetsstämplar, som säkerställer hållbart och ansvarsfullt skogsbruk av världens skogar. FSC Sverige är en fristående, ideell organisation inom FSC Internationals nätverk.
Vår strävan
Vi ambition är att påverka produktioner att sourca hållbart FSC material. Genom att vi köper FSC ökar det hållbara skogsbrukets efterfrågan.
Tryck FSC-stämpel på era produkter
Alla våra produkter kan produceras i FSC-certifierat material. Tryck FSC-stämpel på er förpackning för ökad kommunikation med kund.
Sedan 2009 har vi en egen fabrik och produktion i Sverige. Vi hämtar råvaror från välmående nordiska skogar och producerar så mycket som möjligt i vår egen fabrik.
Hållbarhet i fokus
Fabriken arbetar helhjärtat med hållbarhet och agerar löpande för att förbättra sina processer.
Solcellsanläggning & fosilfri produktion
Under 2021 installerade vi en spillhanteringsanläggning för att återvinna materialspill. Spillmaterialet omvandlas nu till ny råvara för wellpapp.
Miljöklassade speditörer
Vi anlitar endast speditörer som följer reglerna för miljöklassade fordon. Strävan är att öka biobaserade drivmedel alternativt elektrifiering.
Spillhantering
Under 2021 installerade vi en spillhanteringsanläggning för att återvinna materialspill. Spillmaterialet omvandlas nu till ny råvara för wellpapp.
Vi bryr oss på riktigt och vill att våra kunder ska känna sig trygga med det.
ISO 26000
ISO 26000 handlar om organisationers samhällsansvar. Sverige är först med att uppdatera standarden för att inkludera FN:s globala mål. Econopack är stolta över att vara externt verifierade. Detta betyder att vi får ett extern bevis på att det vi säger och gör kontrolleras av extern part. Detta omfattar hela vårt hållbarhetsarbete.
Övriga ISO certifieringar
Econopack är även certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015, vilket säkerställer att vår verksamhet håller en genomgående hög kvalitet, arbetar strukturerat och engagerat med kvalité och miljö.
Rapporter 2023
Boka kostnadsfri hållbarhetsanalys
Vill ni göra en hållbar förändring? Vi erbjuder en kostnadsfri hållbarhetsanalys där vi granskar era förpackningar och flöden. Vi föreslår hur ni kan uppdatera till en mer hållbar process, som att byta till miljövänligare material och effektivisera transport.
Många kunder har gjort fantastiska förändringar utan att det kostar mer – ofta är det tvärtom.
Green Action Points
Vad kan ni som företag tänka på när det kommer till beställning av förpackningar i hållbarhetsperspektiv?
Material-optimera befintliga förpackningar
Be oss analysera era befintliga förpackningar. Som experter hittar vi ofta något vi rekommenderar att ni uppdaterar i hållbarhetsperspektiv och som oftast även innebär ett mer lönsamt alternativ.
Storlek & konstruktion
Så lite luft som möjligt. Därför är det noggranna arbetet av den optimala storleken & konstruktionen viktigt. En smart konstruktion innebär både att ni skyddar er produkt, minimiserar extra utfyllnadsmaterial och minskar fyllnadsgrad i transporter.
Håll er till ett materialval i förpackningen
Undvik att blanda material, så som plast & papper. Vi har flera kunder som gjort dessa förändringar av deras produkter. Vi har kunskaper om förpackningsavgifter och kan hjälpa er att minska dessa.
Cirkulär förpackning
Hitta en cirkulär förpackningsmetod. T.ex refill eller går det att återanvända e-handelslådan? Hur kan ni förlänga livslängden på era förpackningar?
Paper where possible
Vill ni gå från plast till papper på era förpackningar? Vi hjälper er med denna utveckling och säkerställer att er nya förpackning fyller alla funktioner ni behöver - samtidigt som vi bygger ert varumärke.
Solcellsanläggning
Idag drivs stora delar av vår verksamhet med hjälp av egna solpaneler. När vår egenproducerade energi inte räcker köper vi endast in energi från förnyelsebara källor. Vår strävan efter en grönare och mer hållbar drift fortsätter och innan 2030 ska vi vara helt självförsörjande på energi.
Vad händer just nu - lagar
Vi vet, det händer mycket inom lagar & rapportering. Vi hjälper er att reda ut vad som är aktuellt just nu och vad det innebär.
Vad är PPWR?
(Packaging & Packaging Waist Regulation)
PPWR är en ny förodning vars syfte är att skapa en enhetlig lagstiftning inom EU. Med hjälp av den gemensamma lagstiftningen ska EUs medlemsländer minska förpackningsavfallet, öka cirkularitet och främja EUs inre marknad.
Producentansvar
Handlar om att producenten får ett större ansvar för förpackningar som sätts på EUs interna marknad och säkerställer att dessa anpassas för vara hållbara och återvinningsbara. Det kan handla om vikt & volym, återanvändning samt märkning av förpackningen. Ni som sätter förpackningen på marknaden bär detta ansvar - vi hjälper er i hur man ska tänka.
Återvinningskrav från 2030
Förpackningar graderas i ett betygsystem för att avgöra återvinningsbarhet. Förpackningsavgift baseras på graderingen och i förlängningen får förpackningar som är svåra att återvinna inte sättas på marknaden.
Information
Företag informerar kunden om korrekt återvinning samt aktuell märkning på förpackning för deras kunder. Alla skall framåt enkelt kunna förstå på vilket sätt förpackningen skall återvinnas på.
I november 2024 godkände EU parlamentet regleringen och godkännandes i EU-rådet den 16 december 2024. Lagstiftningen träder då i kraft under år 2025 och förordningen kommer att tillämpas 18 månader efter dagen för ikraftträdande.
Vad är EUDR?
EU Deforestation Regulation - Avskogningsförordningen (2013/1115) syftar till att förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse, både på EU:s marknad och globalt.
Syftet med EUDR är att förhindra att EU bidrar till avskogning och skogsförstörelse globalt.
Ansvar
Företag måste se till att deras produkter inte bidrar till avskogning och skogsförstörelse.
Spårbarhet
Regler kräver att företag kan spåra ursprunget av sina råvaror (detta omfattar förpackningen).
Rapportering
Företag måste rapportera till EU vart den ursprungliga fiberbaserade råvan är avverkad någonstans. Som kund till Econopack kan ni känna er trygga med att vi har tagit detta ansvar och kan ge vidare den informationen ni som kund behöver ha.
Övervakning
Det kommer att finnas kontroller och de som ej följer detta kan förbjudas att sätta produkter på marknaden.
4 december 2024 enades Europaparlamentet, Europeiska rådet och EU-kommissionen om att förlänga infasningstiden för EU:s avskogningsförordning (EUDR) med ett år. Lagkravet börjar därmed först gälla from 2025-12-30.
Vad är producentansvar och Näringslivets Producentsansvars Organisation (NPA)?
Producentansvar
Den nya förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar började gälla den 1 januari 2023, detta omfattar alla företag. Alla företag som sätter en förpackning på den svenska marknaden har enligt lag ett producentansvar. Grundtanken med producentansvaret är att minska nedskräpning, minska mängden avfall och att se till att det avfall som ändå uppstår, återvinns och används till nya produkter. Producentansvaret är brett och kan omfatta den som importerar, tillverkar, säljer eller fyller en förpackning.
Producentansvar organisation
Producenten har ett ansvar att vara anslutna och redovisa sina förpackningar till en producentansvarsorganisation. NPA är en av de större organisationerna som hjälper producenter att ta ansvar för sina förpackningar.
Förpackningsavgift
Alla som sätter en förpackning på marknaden i Sverige ska betala en förpackningsavgift. Avgiften ska endast betalas en gång i kedjan, oftast är det den som fyller förpackningen som skall rapportera och betala avgiften. Avser avgiften exempelvis en serviceförpackning tas den ut tidigare i ledet.
Hur mycket avgiften är varierar stort och är beroende på val av material. Vi hjälper er i hur man ska tänka vid framtagning av förpackning med åtanke på förpackningsavgifter.
Vad är PFAS? (Per - Och Polyfluorerade Alkylsubstanser)
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö.
Econopacks ställningstagande
På Econopack är vi fast beslutna om att PFAS inte har en framtid i vårt samhälle och arbetar därför strukturerat med att kartlägga och fasa ut detta ämne. Idag är detta ett ämne vi sällan stöter på, oavsett är det fortsatt viktigt att vi löpande säkerställer att PFAS inte tar sig in i våra tillverkningsprocesser.
Visste ni att..
Wellpapp är 100% återvinningsbart & biologiskt nedbrytbart material
Ny forskning visar att pappersfiber går att återvinna 25 gånger